موتور افسانهای پلاسمایی، میتواند مدت زمان سفر انسان را به مریخ، از سه سال به فقط 39 روز کاهش دهد. سفر به مریخ کاری بسیار دشوار است. شاید به همین دلیل است که کسی تا به حال آن را تجربه نکرده است. با موشکهای امروزی که سوخت شیمیایی دارند، در بهترین شرایط، 6 تا 9 ماه طول میکشد تا انسان به مریخ برسد. بر اساس مطالعاتی که در سال 2013 انجام شد، معلوم شد که مسافران مریخ در طول راه، در معرض پرتوهای کیهانیِ مضر هستند. میزان این پرتوها معادل با پرتوزايي یک سی تی اسکن کامل، در هر 5 یا 6 روز است که خود، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. مسافران سیارهی سرخ، پس از رسیدن به مقصد باید دو سال صبر کنند تا زمین و مریخ دوباره به حالت مقارنه (نزدیک ترین موضع زمین و مریخ نسبت به هم) برسند و دوباره 6 تا 9 ماه دیگر در راه بازگشت باشند. در واقع آنها اگر از سرطان جان سالم به در ببرند، احتمالاً از توقف طولانی مدتشان آسیب میبینند.
شاید راه بهتری هم وجود داشته باشد: نوعی موشک که میتواند در مدت 6 هفته شما را به مریخ برساند! چنین موشکی هم مدت زمان سفر را کوتاه میکند و هم خطر پرتوهاي کیهانی را به طور چشمگیری کاهش میدهد. در این صورت کُل سفر به لحاظ نظری فقط سه ماه طول میکشد. این ایده صرفاً یک حدس علمی تخیلی نیست. یک دانشمند خوش فکر در شهر تگزاس در حال تکمیل نمونهی اولیهی موتور موشکی است که میتواند سفر در فضا را بسیار سریع تر از قبل امکانپذیر کند.
فرانکلین چانگ دیاز (Franklin Chang Díaz)، دانش آموختهی دانشگاه ام آی تی و فضانورد سابق ناسا، بیش از سی سال است که مشغول ساخت موتور ابداعی خود بوده؛ موتوری که وي اعتقاد دارد میتوان با آن به سفرهای بین سیارهای رفت. دیاز در سال 2005 کمپانی آد آسترا را تأسیس کرد و به دفاع سرسختانهی خود از سفرهای فضایی ادامه داد. او میگوید: «اولین کسی که قدم به سطح مریخ میگذارد، هم اکنون متولد شده است.» دیاز امیدوار است که اولین مسافران مریخ بتوانند با موتور ابداعی او به این سیارهی سرخ برسند.
چانگ دیاز در حالی در کشور کاسترایکا کودکی خود را سپری میکرد که مجذوب فضا بود. وقتی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1957، اسپوتنیک، اولین مدارگرد ساختهی دست بشر را به فضا فرستاد، چانگ فقط هفت سال داشت. یازده سال بعد، او با یک پرواز یک طرفه به ایالات متحدهی آمریکا رفت و در حالی که نه زبان انگلیسی میدانست و نه پولی داشت، نزد اقوام دور خود ماند و دورهی دبیرستان را به اتمام رساند. دیاز پس از پایان دورهی کارشناسی در دانشگاه کانکتیکات، وارد دانشگاه ام آی تی شد و در رشتهی پلاسمای کاربردی تحصیلات خود را ادامه داد. او که در این دوره دربارهی همجوشی هستهای تحقیق میکرد، میگوید: «همیشه به این فکر میکردم که انرژی هستهای، نقطهی عطفی در اکتشافات فضایی خواهد بود.»
مدلی که چانگ دیاز در ذهن داشت، این بود که حجم یک گاز بسیار داغ یا پلاسما را با استفاده از یک آهنربای قوی تا حد ممکن کم کند، به طوری که در میان اتمهای گاز همجوشی رخ دهد و انرژی زیادی آزاد شود. یکی از دستاوردهای مهم او در طی این پژوهشها، ابداع یک «نازل مغناطیسی» است که میتواند ذرات پلاسما را در یک جهت معین اسپری کند. این نازل مانند شلنگ آب کار میکند، با این تفاوت که نامرئی است. در واقع جریانهای یونها توسط میدانهای مغناطیسی تنظیم میشوند. چانگ دیاز در خلال پژوهشهایش به فضا هم فکر میکرد. او دریافت که ایدهی مشابه نازل مغناطیسی میتواند در یک موتور موشک کارآمد باشد. موشکهای معمولی برای رسیدن به نیروی محرکهی مورد نیاز خود، به سوختهای شیمیایی نیاز دارند. اما بر اساس ایدهی چانگ میتوان با استفاده از جریان الکتریسیته، یک گاز مانند گاز آرگون را آنقدر گرم کرد (تقریباً به اندازهی دمای سطح خورشید) تا به پلاسما تبدیل شود. سپس پلاسما میتواند با یک میدان مغناطیسی قوی محدود، به سمت خارج از موتور هدایت شود. البته هیچ مادهای مقاومت حرارتی در چنین دمایی ندارد. موشکی که چنین موتوری دارد، میتواند انسان را 4 تا 5 برابر سریعتر،یعنی فقط در 39 روز به سیارهی مریخ برساند. به این ترتیب ایدهی «موشک مغناطوپلاسمایی با تکانهی ویژهی متغیر» یا به اختصار VASIMR متولد شد.
دیاز پس از دریافت مدرک دکترای خود در سال 1977 در حالی که به علایق خود دربارهی فضا نیز میپرداخت، پژوهشهایش را دربارهی موشک ابداعی خود ادامه داد. . او در سال 1980 در دومین آزمون خود، در ناسا به عنوان فضانورد پذیرفته شد. تمرینات فضانوردی چانگ دیاز در مرکز فضایی جانسون در شهر هوستون انجام ميشد، و چون ادامهی پژوهشهايش در ام آی تی برایش دشوار شده بود، آزمایشگاه خود را به جانسون منتقل کرد. دیاز در دهههای اخیر، هفت مأموریت فضایی داشته و جمعاً 1600 ساعت از عمرش را در فضا سپری کرده است.
او همچنان فعالانه بر روی پروژهی موتور موشک خود متمرکز است. چانگ دیاز در سال 2005 بازنشسته شد و کمپانی خود آد آسترا را تأسیس کرد. از آن سال به بعد پروژهی شاتلها زیاد به طول نینجامید. دیاز اعتقاد داشت که حوزهی فناوریهای فضایی به یک «جهش کوانتومی در تکنولوژی» نیاز دارد. او در کمپانی خود به دنبال چنین جهشی است. در واقع دیاز مشغول یک رقابت دوستانه با کارفرمای سابق خود، ناسا، برای ساخت موشکهای آینده است.
در کمپانی آد آسترا یک استوانهی فلزی با ۴.۵ متر قطر و ۱۰.۵ متر طول وجود دارد که در واقع یک اتاق خلأ است و شرایط فضا را شبیه سازی میکند. درون این استوانه یک محفظهی خلأ دیگر هم قرار دارد که تقریباً به اندازهی یک دستگاه ام آر آی است و آهنربای موشک را دربر میگیرد.
موتور به این صورت کار میکند که گاز آرگون وارد اتاق خلأ میشود. امواج رادیویی این گاز را یک تا دو میلیون کلوین داغ میکنند. این یکی از مزایای این موتور است، زیرا دمای بالاتر به بازدهی بیشتر میانجامد. برای مقایسه، خوب است بدانید که دمای سوخت موشکهای عادی به چند هزار کلوین میرسد. آهنرباهای موجود در محفظهی کوچک تر، گاز پراکندهی داغ را به یک باریکهی متمرکز تبدیل میکنند. این باریکهی متمرکز با پرتاب به بیرون، موشک را به جلو هُل میدهد و سرعت آن را به 160000کیلومتر بر ساعت میرساند.
چانگ دیاز میگوید: «پیشرفت کار ما تدریجی، اما مداوم بوده است. این موتور پلاسمایی در حال حاضر قدرتمندترین موتور موجود در جهان است.»
پلاسما چیست؟ پلاسما حالت چهارم ماده است که برای ما کمی ناآشنا به نظر میرسد. زیرا سه حالت دیگر ماده، یعنی جامد، مایع و گاز در دماهای معمولی دیده میشوند. اما پلاسما در دماهای بسیار بالا ایجاد میشود و تفاوت آن با گاز این است که حاوی ذرات باردار است و به امواج الکترومغناطیس واکنش نشان میدهد. پلاسما معمولاً رگههای تابشی زیبایی دارد، مانند نور رعد و برق در آسمان.
بزرگترین سدی که هم اکنون پیش روی پروژهی VASIMR است و چانگ نیز به آن اذعان داشته، این است که یک موشک برای سفرهای فضایی طولانی به دهها مگاوات برق نیاز دارد و در واقع یک «سوخت» لازم است تا این برق را تأمین کند. برای یک سفر فضایی با مسافت زیاد، باید نوعی ژنراتور برق در موشک وجود داشته باشد تا برق تولید کند و تنها وسیلهای که میتواند حجم دهها مگاوات برق (برق لازم برای روشن کردن 10000 خانه) را تولید کند، یک رآکتور شکافت هستهای سبُک وزن است، چیزی که هنوز وجود ندارد!
چانگ دیاز این موضوع را یک مانع موقتي میداند و معتقد است که نیاز به چنین وسیلهای، نمیتواند پروژه را متوقف کند. پاتریک مک دنیل، مهندس هستهای و پژوهشگر فضایی دانشگاه نیومکزیکو نیز با چانگ موافق است و میگوید: «مهندسان ما ظرفیت تکنیکی ساخت یک رآکتور اتمی چند ده مگاواتی سبُک وزن را دارند، شاید تا امروز انگیزهی قابل توجیهی برای ساخت چنین رآکتوری وجود نداشت. اما یک مأموریت فضایی مهم مانند سفر انسان به مریخ میتواند دلیل خوبی برای ساختن رآکتور سبک وزن باشد.»
چانگ دیاز نیز با اطمینان میگوید: «به زودی شاهد پیشرفتهایی در زمینهی رآکتور سبک وزن خواهیم بود، زیرا بدون این وسیله سفرهای انسان به فضا غیر ممکن خواهد بود.»
حمل و نقل فضایی:
در حال حاضر میتوان از موتور پلاسمایی چانگ دیاز، برای سفرهای کوتاه اطراف کرهی زمین استفاده کرد. در چنین سفرهایی به رآکتور شکافت هستهای نیازی نیست و با استفاده از انرژی خورشیدی میتوان موشک را به کار انداخت.
اولین سفر آزمایشی VASIMR سفر به ایستگاه بین المللی فضایی در سال 2016 است. در این سفر، موتور موشک به جای انرژی هستهای از باتریهای بزرگ خورشیدی استفاده میکند. اگر همه چیز به خوبی پیش برود، آد آسترا سفرهای دیگری را نیز در برنامهی کاری خود قرار میدهد. سفرهایی به ایستگاه بین المللی فضایی و یا سایر ماهوارههای بزرگ اطراف کرهی زمین.
چانگ دیاز میگوید: « VASIMR به طور موقت میتواند نقش یک یدک کش فضایی را ایفا کند و ماهوارهها را به مدارهای مقصد حمل کند. موشک چانگ همچنین میتواند وظیفهی حمل و نقل زبالههای فضایی را به عهده بگیرد. جمع آوری ماهوارههای از کار افتاده و قسمتهای بالایی موشکها که به بیرون پرتاب شدهاند از مدارهای پر رفت و آمد امر مهمیاست که از عهدهی موشکهای بزرگ بر نمیآید؛ زیرا چنین موشکهایی برای انجام مأموریت جمع آوری زبالههای فضایی به سوخت زیادی نیاز دارند و مقرون به صرفه نیستند.
تیم گوور، فیزیکدان تجربی و عضو هیئت مدیرهی آد آسترا میگوید: «چنین مأموریتهای کوچکی میتوانند به ما بگویند که برای ساخت یک موتور موشک چندین مگاواتی، به چه چیزهایی نیاز داریم.»
با ساخته شدن رآکتور شکافت هستهای سبک وزن و آماده شدن موشک پلاسمایی برای پرواز، زمان پرواز انسان به ورای مدار زمین و حرکتش به مریخ فرا میرسد. قطعاً این اتفاق فصلی جدید را در اکتشافات فضایی رقم میزند؛ فصلی که مریخ اولین مقصد آن خواهد بود.
منبع: SA
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.